Acupunctuur

Mensen worden reeds duizenden jaren geholpen met acupunctuur, maar wat doet het nu eigenlijk?

Dat blijft, ook voor mezelf als behandelaar, lastig te verklaren. Je probeert het lichaam op een bepaalde manier, met bepaalde acupunctuurpunten, te prikkelen om een nieuw en beter evenwicht te vinden, de zo genaamde yin en yang energie van je lichaam weer in evenwicht te brengen. Bijvoorbeeld in geval van pijnklachten, bestaat dit uit het proberen opheffen van een soort ‘blokkade’ van energie door middel van punten in de buurt en op afstand van de pijn te prikken. De behandeling is afhankelijk van de hoofdklacht, maar ook van hoe iemand verder ‘in zijn vel’ zit en welke klachten er nog meer aanwezig zijn. Het betreft een ‘holistische’ aanpak. Een acupunctuurbehandeling is dus niet standaard, maar individueel bepaald.

 

Hoe ga ik te werk?

Een behandeling duurt 45 tot 60 minuten. De eerste keer nemen we een vragenlijst door om een volledig beeld te krijgen van  uw klachten. De behandeling zelf bestaat uit het plaatsen van hele dunne steriele wegwerpnaalden. Deze blijven 20 a 30 minuten zitten.  

In bepaalde situaties, onder andere bij het stoppen met roken, pas ik tevens ooracupunctuur toe. Hierbij maak ik gebruik van hele kleine oornaalden, die met een pleistertje in de oorschelp blijven zitten.

Wanneer u na een 4 tal behandelingen niet de minste verbetering merkt, heeft een vervolgbehandeling in de meeste gevallen nog weinig zin. Indien u wel enige verbetering merkt, heeft het zin om door te gaan en proberen de klachten nog verder te verminderen. Zijn de klachten verdwenen of op een aanvaardbaar stabiel niveau, spreken we af dat u het verder zelf in de gaten houdt. Bij toename van klachten kan u weer contact opnemen. Bij chronische klachten zal het mogelijk  minder snel verbeteren dan bij acute klachten. Gemiddeld, maar toch sterk afhankelijk van de klacht, zijn 6 tot 8 behandelingen nodig.